Agrofoodpluim

Aanmoedigingsprijs

Woensdag 20 september 2018 hebben wij uit handen van Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (portefeuille Agrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur) de Agrofoodpluim ontvangen. Deze pluim is een aanmoedigingsprijs voor een goed initiatief of resultaat dat bijdraagt aan veilig, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen, met als doel anderen in de sector te inspireren en te enthousiasmeren om het voorbeeld te volgen.

 

Doordat de melkveehouderij volledig biologisch gecertificeerd is, omgeschakeld naar een nieuwe melksoort en de ambities heeft volledig circulair en onafhankelijk van de bank te zijn, heeft Hillekens Hoeve de Agrofoodpluim in ontvangst mogen nemen.

 

© Wim Hollemans - Provincie Noord-Brabant
© Wim Hollemans - Provincie Noord-Brabant

A2A2-melk

Wij zijn sinds oktober 2017 volledig omgeschakeld naar de productie van A2A2-melk, een bijzonder product wat nog bekendheid en een bevestiging van onderzoek verwijderd is van de markt. Deze melk is door de unieke eiwitsamenstelling geschikt voor mensen met een koemelkintolerantie en bevat hoge voedingswaarden. Ook testen wij het maken van zuivel op het eigen bedrijf en zijn we met 5 andere Nederlandse boeren hard bezig om de A2A2 als nieuw product naar de markt te brengen. Als nieuw product kan A2A2-melk een aanvulling op een gezond voedingspatroon zijn. Het is een product wat echt uit de omgeving komt met een transparant productieproces.

 

De A2A2-melk is nog niet op de markt, maar de melk stroomt al wel uit een speciale tap op het bedrijf. Daar kan iedereen tegen betaling melk tappen, in flessen van een of twee liter. Deze melktap is er met een speciale crowdfundingactie gekomen. Mede met deze melktap kunnen wij rauwe A2A2-melk aanbieden. De biologische gedachtegang draagt hieraan bij; denken vanuit de natuur en werken aan een gezond product. Daarnaast kan de consument zien dat de koeien het goed hebben. Hiermee levert ons bedrijf levert een bijdrage aan een mooie, gezonde omgeving die ecologisch in balans is én aan een gezond voedingsproduct voor de consument.

 

Kringloopbenadering

Belangrijk uitgangspunt voor ons bedrijf is het sluiten van de kringloop en het behoud van de biodiversiteit; de mest van eigen dieren wordt bijvoorbeeld op het land uitgereden. Doordat de koeien enkel gras(klaver) en geen mais krijgen, bevat de melk veel omega-3 vetzuren. In de toekomst willen wij graag een potstal neerzetten: extra prettig voor de koe en daarmee wordt tegelijkertijd stromest verzameld. Deze ruige mest is een zeer waardevolle meststof voor de bodem en het bodemleven.

 

Middels deze kringloopbenadering wordt er goed voor de bodem en de dieren gezorgd en dit werkt door in een gezond en hoogkwalitatief eindproduct. De samenwerking met lokale collega-ondernemers (akkerbouwers, molen, bakker en collega’s met boerderijwinkels) en de afzet in de regio houdt de keten kort en zuiver. Met een korte keten leveren wij gezonde voeding in de directe omgeving, maar we maken deze omgeving ook waardevol met aandacht voor biodiversiteit en natuur. Hiervoor laten we oude tradities los en dragen we uit dat rendabele vernieuwingsstappen en investeren in de toekomst bijdragen aan een gezonde sector. 

 

"Duurzaamheid toont zich dus in alle facetten van wat de familie Verhulst doet in de onderneming" 

 

© Wim Hollemans - Provincie Noord-Brabant
© Wim Hollemans - Provincie Noord-Brabant