top of page
Pagina 4.png

Kijktip:

Het excuus van de Boerenleenbank

Eind januari waren ons bedrijf en een aantal collega-boeren te zien in de aflevering ‘Het excuus van de Boerenleenbank’ van Zembla. Onderwerp van gesprek was de omslag naar duurzame landbouw en de rol van de banken hierin. Journalist Ton van der Ham ging op onderzoek uit waarom veel boeren moeilijk de overstap (kunnen) maken van reguliere naar biologische landbouw.

Zembla
Anker 1

21 februari 2021

Zoals je wellicht weet, produceren wij sinds oktober 2017 gecertificeerd biologisch. De weg daarnaartoe was niet gemakkelijk en wij waren vooral intrinsiek gemotiveerd om deze stap te maken. Gezondheid stond en staat altijd centraal in onze visie en een puur, eerlijk en gezond product voor mens en omgeving produceren vinden wij erg belangrijk.

Omschakelen naar biologisch

De omschakeling naar biologisch houdt in dat je in circa twee jaar volledig omschakelt naar een biologische bedrijfsvoering. Omdat de bodem de basis voor de biologische bedrijfsvoering is, krijgt de bodem als eerste de aandacht. In het eerste jaar ligt de focus erop om de bodem voor te bereiden op de biologische werkwijze en om eventuele schadelijke stoffen uit de grond te laten verdwijnen. Op gangbare grond kunnen namelijk restanten te vinden zijn van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest en het duurt even voordat deze verdwijnen. 

In het tweede jaar schakelen ook de dieren – in ons geval de koeien – over op biologisch. Dit betekent dat zij alleen nog maar biologisch voer krijgen. Omdat je al een jaar eerder bent gestart met het omschakelen van de bodem (en het gras dat erop groeit), mag je dit gras aan je koeien voeren. Dit is vaak niet genoeg om alle koeien mee te kunnen voeden. De grond (in omschakeling) levert de eerste jaren minder opbrengst, omdat nu het bodemleven de voeding voor het gewas moet gaan leveren. Daarnaast gaan de dieren meer ruwvoer (gras) eten en krijgen ze minder krachtvoer. Daarom heb je als biologisch melkveehouder meer grond nodig. 

 

Kostenplaatje

Een omschakeling naar biologisch vraagt de nodige investering. Je moet niet alleen tijd investeren om je kennis op te bouwen over de biologische manier van werken, maar je zult vaak ook wat zaken aan moeten passen in je bedrijfsvoering.

De hoeveelheid gras dat van het land afkomt, is minder en je zult eventueel (in de beginperiode) biologisch voer bij moeten kopen om alle koeien te eten te geven. Maar ook de melkproductie van de koeien gaat omlaag; ook zij moeten leren om het biologische voer op een andere manier te benutten en om te zetten in melk. En je kunt niet sturen met kunstmest of andere zaken en bent meer afhankelijk van bijvoorbeeld het weer. Je geeft je als het ware over aan de natuurlijke processen.

Plus het feit dat je nog geen biologische prijs voor je product krijgt als je in omschakeling bent. Pas wanneer je biologisch gecertificeerd bent door Skal (onafhankelijke certificeringsorganisatie), mag je jouw product als biologisch verkopen en krijg je daar een biologische prijs voor. Vanaf dat moment krijg je als producent meer betaald en staat het in verhouding met de hogere kosten die je maakt als je biologisch boert.

Financiering

Om te kunnen omschakelen naar biologisch is geld nodig. Wij hebben als bedrijf verschillende keren bij onze lokale Rabobank aangeklopt. De bank gaf aan dat de omschakeling naar biologisch financieel onvoldoende zou toevoegen en de bank meer risico zou lopen met onze plannen voor omschakeling. Daarom was de bank niet bereid om extra geld aan ons te lenen voor deze overstap.

Wij hebben de omschakeling naar biologisch kunnen maken door financiering bij mensen uit onze omgeving, maar veel boeren hebben deze mogelijkheid niet. Wij zijn hier dan ook heel dankbaar voor en zijn ervan overtuigd dat deze manier van boeren bij ons past. Op deze manier kunnen wij de toekomst in gaan, zonder afhankelijk te zijn van de bank!

Deze aflevering terugkijken of -luisteren? Deze aflevering is zowel te zien via onder andere NPO Start, maar er is ook een podcast van gemaakt. Veel luister/kijkplezier gewenst!

 

Podcast : klik hier 

NPO Start: klik hier

bottom of page