top of page
Pagina 4.png

Gezonde producten

Onze koeien produceren biologische A2A2-melk. De meeste melk gaat naar onze biologische zuivelcoöperatie EKO Holland. De melk wordt voornamelijk verwerkt in Nederland en wordt onder andere geleverd aan Arla. Een klein deel van onze melk kun je op ons erf kopen in onze melktap. Daarnaast verkopen wij pannenkoekenmeel van eigen geteeld baktarwe en zorgen we voor een mooi en gevarieerd landschap!

Anker 1
Anker 2
Gezonde Producten

Rauwe, biologische A2A2-melk

Rauw De melk die wij op ons bedrijf verkopen, is puur en onbewerkt. Het belangrijkste verschil met melk uit de winkel is de bewerking. Melk uit de supermarkt wordt gepasteuriseerd of gesteriliseerd en vaak ook gehomogeniseerd. Door dit proces worden niet alleen slechte, maar ook goede voedingsstoffen vernietigd. Rauwe melk bevat veel mineralen, proteïnen en enzymen, maar kan ook ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Daarom adviseren wij de melk te verhitten voordat je deze gaat drinken.

Biologisch Onze melk draagt het EU-logo voor gecertificeerde bio-producten (groen blaadje). Dit keurmerk wordt afgegeven door Skal, een onafhankelijke controle-instantie voor biologische producten. Hiermee tonen we aan dat onze koeien melk produceren zonder kunstmest, zonder chemische bestrijdingsmiddelen, met minimaal antibioticagebruik en met GMO-vrij veevoer (veevoer zonder genetisch gemodificeerde grondstoffen).

A2A2 A2A2-melk is melk met een andere eiwitsamenstelling. Deze melk bevat alleen A2-eiwitten die over het algemeen goed afgebroken kunnen worden in het lichaam. “Gewone melk” bevat daarentegen verschillende eiwitten en sommige mensen kunnen deze minder goed verdragen. Hier is echter nog niet zoveel onderzoek naar gedaan. We kunnen daarom geen garanties geven dat A2A2-melk voor iedereen werkt die koemelk minder goed kan verdragen.  

USDA-gecertificeerd Wij gebruiken geen antibiotica en onze melk is dus antibiotica-vrij. Dit wordt ook door Skal beoordeeld en gecontroleerd.

Hillekens Hoeve - Gezonde Producten

Landschapsdiensten

De natuur en het landschap zijn belangrijke componenten die we onderhouden en versterken. Denk hierbij aan het verhogen van de biodiversiteit en het verbeteren van de waterkwaliteit. We geven op ons bedrijf ruimte aan natuurlijke processen. Wij hebben bijvoorbeeld klavers in ons grasland staan. Klavers zijn vlinderbloemige planten die met hun blaadjes stikstof uit de lucht opnemen en deze stikstof in hun wortelknolletjes opslaan. Ook werken we met zoveel mogelijk blijvend grasland. Dit is grasland dat ten minste vijf jaar achtereen grasland is. Het gras haalt CO2 uit de lucht en legt koolstof in de bodem vast. Hier krijgen wij als boeren alleen nog niet voor betaald. De overheid en de maatschappij willen graag dat wij als boeren zorg dragen voor het landschap, maar daarvoor maken we wel kosten. Voor ons ligt de uitdaging om deze Landschapsdiensten te verwaarden via coöperatie De Landschapsboeren.

Gezonde Producten

Baktarwe uit de korte keten

Wij telen baktarwe die in Korenmolen De Lelie in Etten-Leur wordt gemalen. Deze tarwe is – in tegenstelling tot de meeste tarwe in Nederland die als veevoer wordt gebruikt – geschikt om brood van te bakken. In de molen wordt er pannenkoekenmeel en bloem van gemaakt. Deze tarweproducten zijn niet biologisch gecertificeerd, ondanks dat de tarwe wel op biologisch wijze is geteeld. Een product krijgt namelijk pas een biologisch keurmerk als alle stappen in het proces gecertificeerd biologisch zijn. Hiermee is een nieuw streekproduct in Etten-Leur op de markt gebracht waarvoor minder voedselkilometers gemaakt worden.

Anker 3

eigen zuivelproducten

Sinds oktober 2021 zijn Maartje en Annelies gestart met het maken van zuivelproducten van eigen biologische A2A2-melk. Het assortiment bestaat uit gepasteuriseerde melk, chocolademelk, yoghurt (met vruchten), vanillevla en hangop (met vruchten). We leggen de nadruk op zure zuivel. 

Onze zure zuivel

Onze biologische yoghurt wordt gemaakt van eigen A2A2-melk en een mix van yoghurtculturen. Hierdoor krijgt onze yoghurt een frisse, lichtzure smaak. Om onze yoghurt te maken, pasteuriseren we de melk eerst op hoge temperatuur en voegen we daarna een mengeling van yoghurtculturen toe. Vervolgens krijgt de yoghurt een nacht de tijd om zich te ontwikkelen tot een heerlijk en vol product. Voor de vruchtenyoghurts maken we gebruik van biologische vruchtenmengsels die we aan onze yoghurt toevoegen. Onze biologische hangop krijgt alle tijd om uit te lekken tot een romig, vol en lobbig product. De hangop heeft een hoog eiwitpercentage doordat het vocht uit de yoghurt lekt en een romige, dikkere structuur overblijft. In tegenstelling tot kwark (dat een kaasproduct is) behoort hangop tot de zure zuivelproducten. Uiteraard is onze naturel hangop van zichzelf al erg lekker, maar wij bieden ook hangop aan met een laagje fruit onderin de pot!

Anker 4
bottom of page