Ons bedrijf

Sinds 2007 is ons familiebedrijf te vinden aan het Vlaanderbos. Wij – Jack en Annelies Verhulst – zijn de trotse eigenaren van deze prachtige boerderij, die al zeven generaties in de familie is en sinds 1832 gevestigd was aan de Bankenstraat in de gemeente Etten-Leur. In het verleden was er plaats voor melkvee, akkerbouw en wat varkens en kippen, maar deze zijn in de loop der jaren verdwenen. Hiermee is melkvee de hoofdtak van ons bedrijf geworden.

 

Omdat er op de oude locatie aan de Bankenstraat onvoldoende mogelijkheden waren om de koeien volop weidegang te bieden, is besloten om het bedrijf te verplaatsen naar het Vlaanderbos, gelegen in de Hillekense polder ten westen van Etten-Leur. Op deze locatie ligt de grond aaneengesloten aan de bedrijfsgebouwen, wat ervoor zorgt dat we efficiënt en economisch werken. De boerderij is zo opgezet dat we bijna alle werkzaamheden zelf uitvoeren en dus zonder personeel kunnen werken. Als er werkzaamheden zijn waarvoor wij zelf geen machines hebben, doen we een beroep op de loonwerker.

Koeien

In totaal hebben we zo’n 95 melkkoeien en 40 stuks jongvee. Sinds 2007 zijn we bezig met het inkruisen van andere rassen, zoals Montbéliarde, Brown Swiss, Zweeds Roodbont en Jersey. Dit zorgt voor een kleurrijk beeld in de wei. Sinds 2013 zijn we enkel bezig met het inkruisen van Fleckvieh-koeien. Deze koeien komen oorspronkelijk uit het Alpengebied en hebben over het algemeen een erg goede weerstand. Omdat we minimaal antibioticagebruik nastreven, past dit ras prima bij ons bedrijf. Ze worden getypeerd door hun witte koppen en hebben een dubbel doel. Dubbeldoeldieren hebben een goede vlees- en melkproductieaanleg. Ze produceren melk vooral op basis van ruwvoer (gras). Met dit ras gaan we de toekomst in!

Hillekens Hoeve
© Linda Matijsen

A2A2

Op ons bedrijf zijn we sinds 2013 middels fokkerij en selectie al enkele jaren bezig om uitsluitend A2A2-melk te produceren. Om een zuivere A2A2-veestapel te kunnen realiseren, hebben we niet alleen koeien uit eigen fokkerij, maar ook raszuivere Fleckviehkoeien uit Beieren (getest op aanwezigheid van het A2A2-gen) aangekocht. Maar wat is A2A2? De gangbare melk die in de winkel ligt, is A1-melk. Bij inname en vertering van A1-melk komt een peptide vrij. Deze peptide kán voor sommige mensen verteringsproblemen geven. Bij A2A2-melk komt deze peptide niet vrij, vanwege een andere eiwitsamenstelling. A2A2-melk blijkt hierdoor vaak een gunstige invloed te hebben op de spijsvertering van mensen die koemelk minder goed kunnen verdragen.

 

Disclaimer

Aangezien de bovenstaande informatie voornamelijk gebaseerd is op ervaringen uit de praktijk en er nog maar beperkt wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, kunnen garanties voor een positief effect van A2A2-melk door ons nog niet gegeven worden.

Weidegang

Zowel de koeien als het jongvee gaan zoveel mogelijk de wei in om zelf te grazen. Mits de omstandigheden het toelaten gebeurt dit van begin april tot eind november. Het is de bedoeling dat de koeien 240 dagen, minimaal 10 uur per dag naar buiten gaan. De koeien eten in de zomer vooral weidegras en in de winter krijgen zij kuilgras wat aangevuld wordt met biologisch krachtvoer. Daarnaast krijgen alle dieren dagelijks Keltisch zeezout voor de mineralen. Als de koeien zelf grazen, is dit goed voor zowel de koe, de economie als het milieu. Gras wordt direct door de koeien omgezet in melk, zonder dat we daar iets voor hoeven doen. Beweiden draagt ook bij aan een gezond bodemleven. Bovendien geven melkkoeien die enkel gras en/of kuilgras eten, melk met meer onverzadigde Omega-3 vetzuren. Wij vinden het erg belangrijk dat zowel de melkkoeien als het jongvee zoveel mogelijk weidegang krijgen, omdat wij vinden dat een koe nu eenmaal in de wei hoort!

Hillekens Hoeve
© Egon Zitter – Foto & Film