top of page
Pagina 4.png

Gezonde dieren

Een gezonde bodem is de basis voor ons bedrijf, maar zonder gezonde dieren verdienen we geen goede boterham. In totaal hebben we zo’n 95 melkkoeien en 50 stuks jongvee. Voor Nederlandse begrippen is dit een gemiddeld bedrijf. Het bijzondere aan ons bedrijf is dat wij gecertificeerd biologisch produceren. In Nederland produceren circa 500 melkveehouders op deze manier. In Brabant zijn dat er ongeveer veertig. 

Anker 1
Anker 2
Gezonde Dieren

antibiotica-vrij:
USDA-gecertificeerd

Op Hillekens Hoeve lopen er verschillende rassen rond, maar de grootste groep bestaat uit Fleckvieh-koeien. Dit ras komt oorspronkelijk uit Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Kenmerkend voor deze koeien is dat zij over het algemeen een erg goede weerstand hebben. Omdat we geen antibiotica gebruiken, past dit ras prima bij ons bedrijf. Fleckvieh-koeien worden ook wel dubbeldoeldieren genoemd, omdat zij geschikt zijn om zowel melk als vlees te produceren. 

Gezonde Dieren
Anker 3

Grasgevoerd

Het maag- en darmstelsel van onze koeien is ingesteld op gras en kruiden. Omdat niet het hele jaar vers gras groeit, eten de koeien in de wintermaanden hooi (gedroogd gras), kuilgras en biologisch krachtvoer (onder andere grasbrok, gemaakt van gras van eigen land). Daarnaast kunnen de koeien naar behoefte Keltisch zeezout eten voor extra mineralen. De reden om geen maïs, graan of soja te voeren is simpel: grasgevoerde dieren zijn goed voor dier, natuur én de mens. In gras zitten namelijk veel onverzadigde Omega-3 vetzuren, waardoor ontstekingen bij dieren minder vaak voorkomen. Deze vetzuren zitten ook in het vlees en de melk en zijn dan weer gezond voor de mens. Een andere reden om alleen gras te laten groeien is dat de bodem niet bewerkt hoeft te worden en de bodem het hele jaar bedekt blijft. Daarnaast worden soja en graan vaak vanuit verre landen geïmporteerd. Dit kost niet alleen geld, maar is ook slecht voor het milieu.

Gezonde Dieren

in de wei

Zowel de koeien als het jongvee gaan zoveel mogelijk de wei in om zelf te grazen. Een koe is immers een graasdier! Als de koeien zelf grazen, is dit goed voor zowel de koe, de economie, het milieu als het landschap. Gras wordt direct door de koeien omgezet in melk, zonder dat we daar met een machine iets voor hoeven doen. Ook draagt beweiden bij aan een gezond bodemleven, omdat de mest van de koeien direct door de bodem kan worden opgenomen. Voor biologisch is de eis dat de koeien minimaal 180 dagen per jaar, 8 uur per dag naar buiten gaan. Wij gaan ver over deze eis heen, omdat we de koeien van eind maart tot begin december zoveel als mogelijk dag en nacht naar buiten laten gaan. In 2020, 2021 en 2022 hebben onze koeien jaarlijks ruim 4.000 uur buiten gelopen!

Anker 4
Gezonde Dieren

met hoorns

Sinds 2020 laten wij de hoorns op onze koeien, omdat hoorns meerdere voordelen hebben. In de hoorns van een koe zitten namelijk mineralen die door het lichaam van de koe opgenomen worden. Op deze manier kan de koe zelf regelen of en welke mineralen ze nodig heeft bij de vertering. Daarnaast kunnen koeien met hoorns beter omgaan met de wisselende samenstelling en structuur van het gras. De maag van een koe gaat anders om met vers gras uit de zomer dan met gedroogd gras in de winter. Ook staan de hoorns in contact met de neus van de koe. Voordat zij iets opeet, ruikt ze eraan. Deze geuren worden opgeslagen in de hoorns en zo kan de koe zelf de juiste kruiden uitkiezen die zij nodig heeft om gezond te blijven.

Gezonde Dieren
bottom of page